Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
296 kcal /
1242 kJKalorie
1242 kJKalorie
21 gBiałko
36 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pikantne jabłka: 4
- jabłka (np. Boskoop, Bramley, Szara Reneta)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 4 gwiazdki anyżu
- 4 szczypty imbiru, suszonego, mielonego
- 4 goździki
- 4 szczypty cynamonu, mielonego
- Tajski bulion: 150
- g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 – 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 1 papryczka chili bird’s eye, świeża bezgniazd nasiennych
- 15 g oliwy z oliwek
- 800 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych,główki i skorupki zachować
- 1400 g wody
- 40 g octu ryżowego
- 30 g sosu rybnego
- 2 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 szczypty soli morskiej
- 3 szczypty pieprzu, mielonego
- 80 g chińskiego makaronu jajecznego
- 2 szczypty wodorostów wakame, suszonych (opcjonalnie)
- 100 g kiełków soi, świeżych
- 100 g kiełków fasoli, świeżych
- 15 liści kolendry, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Jabłka wydrążyć drylownicą, usuwając gniazda nasienne, nie przebijając jabłek na wylot. Każde jabłko ułożyć na arkuszu żaroodpornej folii spożywczej lub papierze do pieczenia (20 x 20 cm). Każde wydrążenie w jabłku wypełnić mieszanką składającą się z ½ łyżeczki cukru waniliowego, 1 gwiazdki anyżu, 1 szczypty imbiru, 1 goździka i 1 szczypty cynamonu. Owinąć ciasno każde jabłko, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, imbir i chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, główki i skorupki krewetek, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr.. W tym samym czasie odstawić obrane surowe krewetki do lodówki.
- Dodać wodę, ocet ryżowy, sos rybny, goździki, gwiazdki anyżu, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma wraz z zawartością, gotować na parze35 min/Varoma/obr.. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Przefiltrować bulion przez sitko do dużego naczynia, przyciskając części stałe za pomocą kopystki, aby wydobyć soki. Wyrzucić części stałe, dokładnie opłukać naczynie miksujące i wlać do niego przefiltrowany bulion. Do naczynia miksującego włożyć chiński makaron jajeczny, nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować na parze4 min/Varoma/obr.. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać suszone wodorosty wakame, dodać obrane surowe krewetki i kiełki sojowe, nałożyć dolną część przystawki Varoma, gotować na parze3 min/Varoma//obr. 0,5.Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby jabłka nie wystygły. Przelać zupę do wazy, dodać liście kolendry, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Jabłka podawać jako deser.