Tajskie kotleciki rybne z sosem chili

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
552 kcal /
2340 kJ
Kalorie
38.2 gBiałko
88.5 gWęglowodany
3.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Limonkowy sos chili: 2
  • limonki ekologiczne
  • 3 – 4 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g wody
  • 150 g cukru
  • 40 g białego octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Kotleciki rybne: 20
  • g kolendry, świeżej tylko liście
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 4 cm kawałki
  • skórka otarta z limonki bez białych błonek, ekologiczna
  • 1 łyżeczka sosu sojowego, light
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 350 g filetów z białej ryby (np. z dorsza), pokrojonych na kawałki
  • 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
  • 250 g ryżu brązowego, krótkoziarnistego opłukanego
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z limonek zetrzeć skórkę bez białych błonek, z 1 wycisnąć sok, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć papryczki chili i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
  3. Dodać skórkę i sok z limonki, wodę, cukier, ocet, i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić20 min/120°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  5. Dodać chili, imbir i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać zieloną cebulkę, skórkę z limonki, sos sojowy, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, kmin rzymski i cukier palmowy, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  7. Dodać rybę i krewetki, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Masę podzielić na 12 części, uformować z nich kotleciki. Przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  8. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek z opłukanym ryżem, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 3.5. W tym czasie schłodzone kotleciki przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, piec 25-30 min (200°C).
  10. Tajskie kotleciki rybne podawać z brązowym ryżem i limonkowym sosem chili.
Przewijanie do góry