Zupa z dyni piżmowej, ryba z ryżem i warzywami oraz owoce z kruszonką
832 kcal /
3480 kJKalorie
3480 kJKalorie
43 gBiałko
105 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ryżu białego, basmati
- 400 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia ryżu
- 120 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 120 ggruszki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 1,5 cm kawałki
- 2 filety z ryby białej, bez skóry, 150-180g każdy (np. morszczuk, sola, okoń)
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
- 6 pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 130 g marchewki pokrojonej w słupki (1 x 5 cm)
- 150 g zielonych szparagów (ok. 4 szt.), przekrojonych na pół, jeżeli sągrubsze niż 1 cm
- 150 g różyczek brokułu
- 40 g mąki pszennej
- 20 g brązowego cukru
- 20 g masła
- 150 g cebuli dymki pokrojonej na 4 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 250 – 300 g miąższu dyni piżmowej, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 80 g pomidora, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- szczypiorek, świeży drobno posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ryż, dodać taką ilość wody, aby zakryła ryż, odstawić do namoczenia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej jabłka i gruszki, odstawić.
- Filety oprószyć solą i pieprzem, jeżeli filety są cienkie należy zwinąć je i zabezpieczyć wykałaczką, aby uniknąć rozgotowania. Filety ułożyć na arkuszu papieru do pieczenia (30 x 40 cm), następnie ułożyć pomidorki cherry i jeszcze raz oprószyć 1-2 szczyptami soli. Na drugim arkuszu papieru do pieczenia (30 x 40 cm) ułożyć odważone jabłka i gruszki, owoce skropić miodem i sokiem z cytryny. Obie paczuszki zamknąć wraz z zawartością, końce papieru zawinąć, paczuszki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma. przystawkę Varoma odstawić. Włożyć wkład Varomy, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, odważyć na wkład Varomy marchewkę i szparagi. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, brązowy cukier i dodać masło, wymieszać10 s/obr. 5. Kruszonkę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, dynię, dodać oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 5. Następnie dusić8 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory. Ryż przecedzić przez koszyczek, następnie włożyć koszyczek z ryżem do naczynia miksującego, dodać sól, pieprz i wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby zawartość nie ostygła. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zawartość naczynia miksującego zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Ugotowane na parze jabłko i gruszkę wraz z sokami rozłożyć równo do 2 ceramicznych żaroodpornych naczyń (ok. Ø 12 cm), posypać zachowaną kruszonką, piec 15-20 min (180°C), aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Zupę udekorowaną szczypiorkiem podawać jako starter, następnie rybę z ryżem i warzywami podawać jako danie główne (usunąć wykałaczki z ryb), na deser podawać owoce z kruszonką.