Tajskie kotlety rybne

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
61.2 kcal /
255.9 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
3.8 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 liście limonki Kaffir, suszone
  • 10 g zielonej papryczki chili, świeżej przekrojonej wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych
  • 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 400 g filetów z ryby o białym mięsie (np. dorsza, halibuta), bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 jajko
  • olej arachidowy do smażenia
  • 2 limonki pokrojone w ćwiartki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć liście limonki Kaffir, chili, szalotkę i cukier brązowy, zmiksować5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie5 s/obr. 10.
  2. Dodać rybę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sos rybny, pastę curry i jajko, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Z powstałej masy formować kotlety (Ø 5 cm), spłaszczyć na grubość 1 cm, odstawić do lodówki na 30 min do schłodzenia (patrz wskazówka).
  4. Rozgrzać olej na patelni, na średniej mocy palnika. Kotlety smażyć 3 min z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Tajskie kotlety rybne podawać bezpośrednio po przygotowaniu skropione sokiem z limonki.
Przewijanie do góry