
Tajskie paczuszki z łososia na parze
261.5 kcal /
1094.8 kJKalorie
1094.8 kJKalorie
20.8 gBiałko
4.8 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 4 cebulki dymki pokrojone na 2 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej przekrojonej wzdłuż na pół, bezgniazd nasiennych
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 15 – 20 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 20 g skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 2 łyżki śmietanki kokosowej
- 30 g kolendry, świeżej tylko liście
- 400 g filetów z łososia, świeżych bez skóry (ok. 100g każdy)
- ¼ – ½
- łyżeczki soli morskiej
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1000 g wody
- 4 liście sałaty masłowej
- gorąca woda do namoczenia liści sałaty
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać dymkę, czosnek, chili i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić5 min/120°C/obr. .
- Dodać sok z limonki, skórkę z limonki, śmietankę kokosową i kolendrę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Powstałe nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na 20 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej filety z łososia. Filety z łososia oprószyć solą i pieprzem. Każdy filet przeciąć wzdłuż na 2 części. Na 4 połówkach ułożyć równomiernie przygotowane nadzienie. Przykryć pozostałymi 4 filetami.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować8 min/100°C/obr. 1. W tym czasie liście sałaty włożyć do miski, dodać gorącą wodę, odstawić na 2 min, odcedzić przez koszyczek. Każdy złożony filet z łososia z nadzieniem owinąć w liść sałaty.
- Powstałe paczuszki układać w dolnej części i na wkładzie Varomy, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 2. Tajskie paczuszki z łososia podawać bezpośrednio po przygotowaniu.