Tajskie pulpeciki z ryżem
571 kcal /
2390 kJKalorie
2390 kJKalorie
35.4 gBiałko
61.5 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Tajskie pulpeciki: 5
- g kolendry, świeżej
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na kawałki, lekko zmrożonych
- 1 łyżeczka curry, mielone mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
- ½
- łyżeczki papryczki chili, suszonej mielonej
- 5 g sosu rybnego
- 10 g sosu sojowego jasnego
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g bułki tartej
- 150 – 200 g marchewki pokrojonej w 3 mm plastry
- Sos: 200
- g ryżu basmati
- 2 ząbki czosnku
- 15 – 20 g papryczek chili, świeżych pokrojonych na kawałki
- 10 g curry, mielonego
- 10 g sosu rybnego
- 10 g sosu sojowego jasnego
- 10 g cukru
- 400 g mleczka kokosowego
- 300 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentrat bulionu drobiowego, wykonany w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Kolendrę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pierś kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Dodać curry, słodką paprykę, chili, sos rybny, sos sojowy, jajko, sól, pieprz i bułkę tartą, wymieszać20 s/obr. 4. Z powstałej masy uformować kule (Ø 3 cm), układać na wkładzie Varomy, w dolnej części przystawki Varoma ułożyć pokrojoną w plastry marchewkę, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczki chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać curry, sos rybny, sos sojowy i cukier, dusić bez założonej miarki2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mleko kokosowe, wodę i koncentrat bulionu drobiowego, włożyć koszyczek z wcześniej opłukanym ryżem i i nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.5.
- Tajskie pulpeciki z ryżem podawać na ciepło polane sosem.