Tapenada z tuńczykiem na plastrach ogórka

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
29.9 kcal /
125.3 kJ
Kalorie
2.8 gBiałko
0.6 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 270 – 300 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego
  • 270 – 300 g tuńczyka, w oleju odsączonego
  • 10 – 20 g oliwy z oliwek
  • 85 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 40 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 15 g kaparów, konserwowych odsączonych
  • 1 filet z anchois, w oleju odsączony
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ogórek duży, pokrojony w 32 plastry (5 mm)
  • 1 – 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone w 2 mm plastry, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Natkę pietruszki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać sok z cytryny, tuńczyka, oliwę, serek kremowy, oliwki, kapary, anchois, czosnek, sól i pieprz, rozdrobnić Turbo/1.0 s/2 razy. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie Turbo/1.0 s/2 razy. Tapenadę nakładać na plastry ogórka, udekorować papryczką chili i układać na półmisku. Tapenadę z tuńczykiem na plastrach ogórka podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do momentu podania.
Przewijanie do góry