Tarta kokosowa z kiwi (bez pieczenia)
367.2 kcal /
1536.5 kJKalorie
1536.5 kJKalorie
4 gBiałko
20.2 gWęglowodany
31 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód kokosowy: 260
- g herbatników kokosowych typu Łakotki kokosowe, połamanych na kawałki
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- Krem kokosowy: 400
- g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 50 g cukru pudru
- 20 g wiórków kokosowych
- 5 kiwi dojrzałych, pokrojonych w 3-4 mm plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione herbatniki, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do formy do tarty (Ø 26 cm) lub tortownicy (Ø 26 cm) i dłońmi rozprowadzić po dnie i bokach na wys. 3 cm, starannie dociskając do ścianek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Krem przełożyć na przygotowany spód i wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki na min. 4 godz. (najlepiej na całą noc). Przed podaniem tartę udekorować, układając plastry kiwi na całej powierzchni tak, aby zachodziły na siebie. Tartę kokosową z kiwi (bez pieczenia) podawać jako deser.