Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
281.2 kcal /
1176.5 kJKalorie
1176.5 kJKalorie
8.3 gBiałko
18.1 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pieczone buraki i kruchy spód: 3
- czerwone buraki średniej wielkości (ok. 150g każdy), nieobrane, w całości
- 250 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- 1 jajko
- Nadzienie: 300
- g sera feta pokrojonego na kawałki
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- oliwa z oliwek do skropienia
- miód, płynny do skropienia
- sól morska do oprószenia
- pestki dyni do posypania
- natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Buraki zawinąć w folię aluminiową. Piec 1 godz. (200°C). Upieczone buraki odstawić do całkowitego ostygnięcia, następnie obrać i pokroić w cienkie plastry, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać ponownie piekarnik do temp. 200°C.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 28 cm). Powierzchnię ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Piec 20-25 min (200°C). W tym czasie przygotować nadzienie.
- Do naczynia miksującego włożyć ser feta, dodać śmietanę, jajko, pieprz i tymianek, wymieszać30 s/obr. 4. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć plastry buraków. Buraki skropić oliwą i miodem, oprószyć solą. Piec 30 min (200°C). Upieczoną tartę odstawić do ostudzenia. Tartę orkiszową z serem feta i burakami podawać posypaną pestkami dyni i natką pietruszki.