Tarta orkiszowa z serem feta i burakami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
281.2 kcal /
1176.5 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
18.1 gWęglowodany
20.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pieczone buraki i kruchy spód: 3
  • czerwone buraki średniej wielkości (ok. 150g każdy), nieobrane, w całości
  • 250 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie: 300
  • g sera feta pokrojonego na kawałki
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • miód, płynny do skropienia
  • sól morska do oprószenia
  • pestki dyni do posypania
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Buraki zawinąć w folię aluminiową. Piec 1 godz. (200°C). Upieczone buraki odstawić do całkowitego ostygnięcia, następnie obrać i pokroić w cienkie plastry, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, sól i jajko, wymieszać40 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać ponownie piekarnik do temp. 200°C.
  4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 28 cm). Powierzchnię ciasta gęsto ponakłuwać widelcem. Piec 20-25 min (200°C). W tym czasie przygotować nadzienie.
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser feta, dodać śmietanę, jajko, pieprz i tymianek, wymieszać30 s/obr. 4. Nadzienie przełożyć na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć plastry buraków. Buraki skropić oliwą i miodem, oprószyć solą. Piec 30 min (200°C). Upieczoną tartę odstawić do ostudzenia. Tartę orkiszową z serem feta i burakami podawać posypaną pestkami dyni i natką pietruszki.
Przewijanie do góry