Tarta serowa z cydrem
388 kcal /
1624 kJKalorie
1624 kJKalorie
17 gBiałko
24 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 240 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 80 g wody
- 80 g oleju
- 150 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 150 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
- 150 g cydru
- 150 g mleka
- 3 jajka
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Oprószyć mąką okrągłą formę kamionkową „Anna” (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżki soli i cukier, dodać wodę i olej, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wylepić ciastem dno oraz brzegi do wysokości ok. 2,5 cm. Ponakłuwać widelcem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser gruyère i ementaler, rozdrobnić8 s/obr. 6.
- Dodać cydr, wymieszać3 s/obr. 4. Przełożyć na kruchy spód, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać jajka, pozostałe ½ łyżki soli, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć na masę serową.
- Piec na najniższym poziomie piekarnika 35-40 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu np. z dodatkiem sałatki.
