Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
296 kcal /
1238 kJKalorie
1238 kJKalorie
4.8 gBiałko
26.6 gWęglowodany
19.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na tartę: ½
- łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 75 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 2 – 3 szczypty soli
- 50 g wody
- Nadzienie do tarty: 5
- g tymianku, świeżego
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 2 żółtka
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Kandyzowanie skórki z cytryny: 400
- g wody
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona w 2 mm paski
- 35 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać nasiona kopru włoskiego, zemleć10 s/obr. 10.
- Dodać mąkę, masło i sól, zmiksować Turbo/0.5 s/2-3 razy. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, wyrobić Ciasto /1 min, następnie wymieszać10 s//obr. 2. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 24 cm) natłuścić masłem, odstawić.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta, przykryć papierem do pieczenia. Ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych lub położyć na wierzchu niedużą formę do pieczenia po to, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć tymianek i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i szpinak, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na wierzch podpieczonej tarty.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, żółtka, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz, wymieszać20 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego przelać na warstwę szpinaku, piec 20 min (180°C). Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać 250 g wody, dodać skórkę z cytryny, gotować5 min/100°C//obr. . Skórkę z cytryny przecedzić przez koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego ponownie włożyć podgotowaną skórkę z cytryny, dodać 150 g wody i cukier, gotować5 min/120°C//obr. 1. Kandyzowaną skórkę przecedzić przez koszyczek, odstawić. Tartę posypać kandyzowaną skórką z cytryny, podawać na ciepło.
