Tarta wegetariańska
400 kcal /
1674 kJKalorie
1674 kJKalorie
8.2 gBiałko
39.4 gWęglowodany
25.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 100
- g ziaren pszenicy
- 150 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soli
- 50 g wody
- Nadzienie: 150
- g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 150 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 150 g różyczek brokułu
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pszenicę, zmielić40 s/obr. 10.
- Dodać masło, mąkę, sól i wodę, wyrobić Ciasto /2 min. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
- Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 min (200°C).
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę, cukinię, paprykę i brokuły, rozdrobnić13 s/obr. 4.
- Dodać oliwę, dusić5 min/120°C//obr. 2. Masę przełożyć na podpieczone ciasto.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, mleko, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać5 s/obr. 5. Przelać na warzywa ułożone na wierzchu tarty, piec 30-35 min (200°C). Tartę wegetariańską podawać bezpośrednio po przygotowaniu.