Zupa z jarmużem i indykiem
108 kcal /
456 kJKalorie
456 kJKalorie
11.2 gBiałko
10.2 gWęglowodany
4.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 – 100 g cebul szalotek przekrojonych na pół
- 20 g oleju kokosowego
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 250 g różyczek kalafiora
- 250 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na 1 cm kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 700 g wody
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g jarmużu pokrojonego na 2 cm kawałki, bez twardych łodyg
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Szalotki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej kokosowy, dusić2 min/120°C/obr. 1. Dodać marchewki i paprykę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać różyczki kalafiora i filet z piersi indyka, dusić7 min/120°C//obr. 1.
- Dodać koncentrat bulionu drobiowego, wodę, pomidory, 100 g jarmużu, sól i pieprz, gotować5 min/100°C//obr. 2. Dodać pozostałe 50 g jarmużu, gotować kolejne15 min/100°C//obr. 2.
- Zupę z jarmużem i indykiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.