Tarta z gruszkami i serem brie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
553.9 kcal /
2317.5 kJ
Kalorie
16.6 gBiałko
52.6 gWęglowodany
31.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 65 g zimnej wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 200 – 220 g sera brie pokrojonego w plastry
  • 2 gruszki twarde, obrane, bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
  • 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • (opcjonalnie)
  • 2 – 3 szczypty tymianku, suszonego (opcjonalnie)
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć na blat, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brie, odstawić. Prostokątną formę do tarty (35 x 12 cm) lub formę keksową natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  3. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (ok. 40 x 20 cm), wyłożyć przygotowaną formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 10 min (200°C). W tym czasie połówki gruszek ponacinać równolegle w 1-2 mm plastry, uważając, aby nie przeciąć ich do końca tak, aby zachować kształt, odstawić. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry odważonego brie, następnie ułożyć przygotowane gruszki, posypać tymiankiem i oprószyć pieprzem. Piec 30 min (200°C) lub do momentu, aż gruszki i ciasto nabiorą złotobrązowego koloru. Tartę z gruszkami i serem brie podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry