Tarta z gruszkami i serem brie
553.9 kcal /
2317.5 kJKalorie
2317.5 kJKalorie
16.6 gBiałko
52.6 gWęglowodany
31.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 65 g zimnej wody
- ½
- łyżeczki soli
- 200 – 220 g sera brie pokrojonego w plastry
- 2 gruszki twarde, obrane, bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- (opcjonalnie)
- 2 – 3 szczypty tymianku, suszonego (opcjonalnie)
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć na blat, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brie, odstawić. Prostokątną formę do tarty (35 x 12 cm) lub formę keksową natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (ok. 40 x 20 cm), wyłożyć przygotowaną formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 10 min (200°C). W tym czasie połówki gruszek ponacinać równolegle w 1-2 mm plastry, uważając, aby nie przeciąć ich do końca tak, aby zachować kształt, odstawić. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry odważonego brie, następnie ułożyć przygotowane gruszki, posypać tymiankiem i oprószyć pieprzem. Piec 30 min (200°C) lub do momentu, aż gruszki i ciasto nabiorą złotobrązowego koloru. Tartę z gruszkami i serem brie podawać po ostudzeniu.