Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
280.3 kcal /
1173.7 kJKalorie
1173.7 kJKalorie
5.8 gBiałko
34.5 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kruchy spód: 80
- g cukru
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 żółtka
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- 1 szczypta soli
- 210 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- Krem budyniowy: 500
- g mleka w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- 60 – 80 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 35 g skrobi kukurydzianej
- 1 szczypta soli
- Złożenie tarty i dekoracja: 250
- g truskawek, świeżych pokrojonych w plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać masło, ubijać2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, ziarna wanilii i sól, ubijać2 min/obr. 4.Zdjąć motylek.
- Dodać mąkę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć ciasto na blat, uformować kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, mąkę, skrobię i sól, podgrzewać7 min/90°C//obr. 3. Przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki do momentu wyłożenia na spód tarty. W trakcie studzenia nie mieszać kremu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
- Kruche ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia w kształt koła (Ø 28-30 cm). Przełożyć do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 15 min (170°C). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia wraz z odważnikami. Piec kolejne 10 minut (170°C) lub do momentu, aż spód tarty będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Krem budyniowy przełożyć na ostudzony spód tarty. Wierzch udekorować odważonymi truskawkami, odstawić do lodówki na 1 godz. Tartę z kremem budyniowym i truskawkami podawać jako deser, pokrojoną na 12 kawałków.