Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
280.3 kcal /
1173.7 kJ
Kalorie
5.8 gBiałko
34.5 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruchy spód: 80
  • g cukru
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • 1 szczypta soli
  • 210 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • Krem budyniowy: 500
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 60 – 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
  • Złożenie tarty i dekoracja: 250
  • g truskawek, świeżych pokrojonych w plastry

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Cytrynowy cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać masło, ubijać2 min/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać żółtka, ziarna wanilii i sól, ubijać2 min/obr. 4.Zdjąć motylek.
  4. Dodać mąkę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć ciasto na blat, uformować kulę. Owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier, mąkę, skrobię i sól, podgrzewać7 min/90°C//obr. 3. Przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni kremu, odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki do momentu wyłożenia na spód tarty. W trakcie studzenia nie mieszać kremu.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę do tarty (Ø 26 cm) natłuścić masłem, oprószyć mąką, odstawić.
  7. Kruche ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia w kształt koła (Ø 28-30 cm). Przełożyć do przygotowanej formy, tak aby równomiernie przykryło jej dno i brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych (np. grochu, fasoli) albo ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  8. Piec 15 min (170°C). Ostrożnie zdjąć papier do pieczenia wraz z odważnikami. Piec kolejne 10 minut (170°C) lub do momentu, aż spód tarty będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  9. Krem budyniowy przełożyć na ostudzony spód tarty. Wierzch udekorować odważonymi truskawkami, odstawić do lodówki na 1 godz. Tartę z kremem budyniowym i truskawkami podawać jako deser, pokrojoną na 12 kawałków.
Przewijanie do góry