Tarta z rabarbarem i bezą
252.2 kcal /
1055.8 kJKalorie
1055.8 kJKalorie
4.7 gBiałko
40.7 gWęglowodany
8.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 270 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 szczypty soli
- 800 g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, białka odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wsypać 30 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, dodać żółtka, masło, 250 g mąki i 1 szczyptę soli, wymieszać30 s/obr. 5Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać 70 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, dodać rabarbar, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, dusić15-20 min/120°C/obr. 2.
- Dodać pozostałe 20 g mąki, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 24 cm, patrz wskazówka). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasolę) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
- Piec 10 min (200°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić. Ciasto piec kolejne 10-15 min (200°C) lub do momentu, aż spód zacznie się rumienić. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, nałożyć na niego duszony rabarbar, odstawić.
- Zmniejszyć temp. piekarnika do 170°C.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać pozostały cukier puder i 1 szczyptę soli, ubijać5-6 min/37°C/obr. 3.5. Pianę przełożyć na tartę, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki.
- Piec 15-20 min (170°C) lub do momentu, aż beza zacznie lekko się rumienić. Tartę studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Tartę z rabarbarem i bezą podawać w temp. pokojowej lub schłodzoną jako deser.
