Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
272.1 kcal /
1138.4 kJ
Kalorie
8.9 gBiałko
17.3 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g kapusty włoskiej bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 30 g masła
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 250 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 900 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę włoską i masło, rozdrobnić4-6 s/obr. 5, następnie dusić5 min/120°C//obr. 1.
  2. Dodać ziemniaki, kiełbasę, wodę, sól, pieprz, kminek, majeranek, gałkę muszkatołową i koncentrat bulionu warzywnego, gotować22-25 min/100°C//obr. 1. Zupę z kapusty włoskiej z kiełbasą podawać np. z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry