Tarta z serem pleśniowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
495 kcal /
2069 kJ
Kalorie
18.3 gBiałko
23.5 gWęglowodany
36.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mąki pszennej
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 – 2 szczypty soli
  • Nadzienie: 200
  • g śmietany, 12% tłuszczu
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 200 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
  • 150 – 180 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek (20-30g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko i sól, wymieszać15 s/obr. 6. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, następnie rozwałkować ją między 2 arkuszami folii spożywczej na kształt koła (grubość 5 mm, Ø 30 cm).
  2. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty (Ø 26 cm), odstawić do zamrażalnika na ok. 15 min. Umyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  4. Do naczynia miksującego włożyć śmietanę, serek śmietankowy, ser z niebieską pleśnią, dodać jajka, sól, pieprzu i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą masę przelać do formy z ciastem i posypać orzechami włoskimi.
  5. Piec 40-45 min (180°C).
  6. Tartę pokroić na porcje, podawać na ciepło lub na zimno.
Przewijanie do góry