Tarta z serem pleśniowym
495 kcal /
2069 kJKalorie
2069 kJKalorie
18.3 gBiałko
23.5 gWęglowodany
36.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- g mąki pszennej
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 – 2 szczypty soli
- Nadzienie: 200
- g śmietany, 12% tłuszczu
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
- 200 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
- 150 – 180 g sera z niebieską pleśnią pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 łyżki orzechów włoskich, łuskanych, połówek (20-30g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko i sól, wymieszać15 s/obr. 6. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, następnie rozwałkować ją między 2 arkuszami folii spożywczej na kształt koła (grubość 5 mm, Ø 30 cm).
- Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tarty (Ø 26 cm), odstawić do zamrażalnika na ok. 15 min. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć śmietanę, serek śmietankowy, ser z niebieską pleśnią, dodać jajka, sól, pieprzu i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 4. Powstałą masę przelać do formy z ciastem i posypać orzechami włoskimi.
- Piec 40-45 min (180°C).
- Tartę pokroić na porcje, podawać na ciepło lub na zimno.