Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
385.9 kcal /
1614.6 kJKalorie
1614.6 kJKalorie
6.1 gBiałko
31.7 gWęglowodany
26.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- Krem: 250
- g śmietany, 36% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 40 g cukru
- 50 g migdałów, w płatkach
- 250 g truskawek, świeżych bez szypułek, przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać40 s/obr. 4.
- Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Następnie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło, posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub na wierzchu ciasta postawić niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Piec 8-12 min (200°C). W tym czasie przygotować krem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, sok z cytryny, dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i cukier, wymieszać30 s/obr. 3.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić. Na podpieczonym cieście ułożyć ok. ⅔ odważonych truskawek, zalać powstałym kremem i udekorować pozostałymi truskawkami, całość posypać odważonymi płatkami migdałów.
- Piec 20-25 min (200°C). Odstawić do ostudzenia, następnie tartę wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Tartę z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami podawać jako deser.