Tarta z winogronami i galaretką
395.7 kcal /
1655.8 kJKalorie
1655.8 kJKalorie
5.6 gBiałko
37.6 gWęglowodany
25.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kakaowy spód: 130
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 185 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 60 g cukru pudru
- 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Galaretka porzeczkowa: 2
- łyżeczki żelatyny w proszku
- 300 g nektaru z czarnej porzeczki
- Krem śmietankowy z mascarpone: 200
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 40 g cukru pudru
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 220 g ciemnych winogron bezpestkowych, przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, cukier puder, kakao, jajko i sól, wymieszać25 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 3-4 mm, wylepić nim formę do tarty (Ø 26 cm). Przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem lub fasolą) lub użyć silikonowych obciążników do ciast lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 10 min (180°C), następnie ostrożnie usunąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 20 min (180°C). Upieczony spód wyjąć, odstawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować galaretkę i krem. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać nektar, dodać żelatynę, podgrzewać4 min/90°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić na ok. 45 min do czasu, aż galaretka zacznie tężeć i nabierze konsystencji kisielu. W tym czasie przygotować krem. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.
- Na ostudzonym kruchym spodzie rozsmarować powidła, następnie wyłożyć krem śmietankowy z mascarpone, powierzchnię wyrównać kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej winogrona, następnie równomiernie ułożyć je na warstwie kremu na tarcie. Winogrona zalać lekko tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. do całkowitego stężenia. Tartę z winogronami i galaretką podawać jako deser.