Tartaletki z kremem czekoladowym z awokado
368 kcal /
1540 kJKalorie
1540 kJKalorie
6.5 gBiałko
31 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto na tartaletki: 80
- g płatków owsianych,górskich
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 30 g syropu klonowego
- Krem czekoladowy z awokado: 20
- g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
- 40 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
- 120 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 120 g banana, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 20 g syropu klonowego
- sok z limonki z ½ szt.
- 1 kiwi pokrojone w plastry, do dekoracji
- liście mięty, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać wiórki kokosowe, jajko, masło, kakao i syrop klonowy, wymieszać20 s/obr. 4.5. Przełożyć na blat, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie 6 form do tartaletek (Ø 10-12 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych kawałków (po ok. 50 g), rozwałkować i wyłożyć nimi foremki, aż do krawędzi każdej z nich. Piec 10-12 min (180°C). Po upieczeniu tartaletki odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem czekoladowy z awokado.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2.
- Dodać awokado, banan, kakao, syrop klonowy i sok z limonki zmiksować15-20 s/obr. 7. Każdą tartaletkę wypełnić kremem, udekorować plastrami kiwi i liśćmi mięty. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. Tartaletki z kremem czekoladowym z awokado podawać schłodzone jako deser. ½