Tartaletki z kremem czekoladowym z awokado

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
368 kcal /
1540 kJ
Kalorie
6.5 gBiałko
31 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto na tartaletki: 80
  • g płatków owsianych,górskich
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 30 g syropu klonowego
  • Krem czekoladowy z awokado: 20
  • g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 40 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao
  • 120 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 120 g banana, dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • 5 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 20 g syropu klonowego
  • sok z limonki z ½ szt.
  • 1 kiwi pokrojone w plastry, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać płatki, zmielić20 s/obr. 10.
  2. Dodać wiórki kokosowe, jajko, masło, kakao i syrop klonowy, wymieszać20 s/obr. 4.5. Przełożyć na blat, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie 6 form do tartaletek (Ø 10-12 cm) natłuścić masłem, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Schłodzone ciasto podzielić na 6 równych kawałków (po ok. 50 g), rozwałkować i wyłożyć nimi foremki, aż do krawędzi każdej z nich. Piec 10-12 min (180°C). Po upieczeniu tartaletki odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem czekoladowy z awokado.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2.
  5. Dodać awokado, banan, kakao, syrop klonowy i sok z limonki zmiksować15-20 s/obr. 7. Każdą tartaletkę wypełnić kremem, udekorować plastrami kiwi i liśćmi mięty. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. Tartaletki z kremem czekoladowym z awokado podawać schłodzone jako deser. ½
Przewijanie do góry