Zupa z kimchi i tofu
281 kcal /
1176 kJKalorie
1176 kJKalorie
15 gBiałko
14 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g oleju
- 300 g kimchi z zalewą
- ½ – 1
- łyżeczka suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- 15 g oleju sezamowego
- 500 g wody
- 200 g pieczarek przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g sosu sojowego
- 300 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
- 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do podania
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego uprażonego na suchej patelni, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kimchi, chili i olej sezamowy, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, pieczarki, koncentrat bulionu warzywnego i sos sojowy, gotować15 min/100°C/obr. 1.
- Dodać tofu, wymieszać kopystką. Zupę z kimchi i tofu podawać udekorowaną zieloną cebulką i sezamem.