Tarte ogórki kiszone – na zupę ogórkową (TM5)
65.5 kcal /
274 kJKalorie
274 kJKalorie
3 gBiałko
15.6 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2000 g ogórkówgruntowych nieobranych, z odciętymi końcówkami
- 2 łyżki soli kamiennej, do przetworów
- 5 – 7 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 2 – 3 łyżki koperku, świeżego posiekanego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ogórków. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte ogórki przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć ⅓ odważonych ogórków. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Przełożyć do miski ze startymi wcześniej ogórkami, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pozostałe odważone ogórki. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski ze startymi wcześniej ogórkami. Do startych ogórków dodać sól, czosnek i koperek, dokładnie wymieszać, odstawić na ok. 2 godz. Ogórki powinny zmniejszyć swoją objętość i puścić dużo płynu. Od czasu do czasu przemieszać ogórki.
- Starte ogórki wraz z płynem przełożyć do 5 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (ok. 500 ml każdy, patrz wskazówka), napełniając je do ¾ wysokości. Słoiki zakręcić i odstawić na 3-5 dni do ukiszenia. Słoiki należy ustawić na tacy, ponieważ istnieje możliwość, że podczas fermentacji solanka wykipi. W takiej sytuacji solankę trzeba wytrzeć, ale słoików nie należy odkręcać. Po 3-5 dniach fermentacja się zakończy (ogórki powinny zmienić kolor na zielonożółty), wtedy słoiki należy odstawić do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca. Tarte ogórki kiszone można wykorzystać jako składnik bazowy do przygotowania zupy ogórkowej.