Tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aïoli
397.5 kcal /
1664.5 kJKalorie
1664.5 kJKalorie
26 gBiałko
11.5 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 55 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy (zalewę zachować)
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 15 g musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta suszonych płatków chili
- 2 żółtka
- 200 g polędwicy wołowej bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 30 g oliwy z oliwek
- 3 – 4 łyżeczki kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i 40 g suszonych pomidorów, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Przełożyć na 2 talerze, tworząc niewielkie kopczyki lub paski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 15 g suszonych pomidorów, czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 50 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać musztardę, ¼ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, płatki chili i żółtka, wymieszać20 s/obr. 4, następnie wymieszać kolejne2 min/obr. 4, w tym czasie stopniowo wlewać odważony olej z zalewy z suszonych pomidorów na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Aïoli przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć mięso, rozdrobnić10 s/obr. 6. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, pozostałe ¾ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszać15 s//obr. 3. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, podzielić na 4 części, uformować okrągłe, lekko spłaszczone befsztyki (Ø 6 cm, grubość 1,5 cm), ułożyć je na talerzach przy rozdrobnionej cebuli z pomidorami. Obok ułożyć kapary. Tatar podawać z sosem aïoli.
