Tatar z marchewki; Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
722.5 kcal /
3022.9 kJ
Kalorie
29.5 gBiałko
63 gWęglowodany
41.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g wody mineralnej,gazowanej
  • 100 g mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g pora pokrojonego w 2 cm plastry
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 70 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 50 g wody
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • 2 szczypty cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 250 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 25 g orzechów laskowych uprzednio uprażonych
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • sos balsamiczny do skropienia
  • 300 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 250 g sera ricotta w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę mineralną i mleko, dodać mąkę, jajka i ¼ łyżeczki soli, wymieszać20 s/obr. 5. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 1 ząbek czosnku i por, dodać 20 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać przecier pomidorowy, wodę, bazylię, 1 szczyptę cukru, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić20 min/100°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, jabłko i orzechy laskowe, dodać sok z cytryny, 20 g oliwy, pozostałą 1 szczyptę cukru, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić5 s/obr. 5. Mieszankę na tatar przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na talerzu ułożyć foremkę (Ø 8 cm), wypełnić ją ¼ mieszanki na tatar, wygładzić powierzchnię wypukłą stroną łyżki. Ostrożnie zdjąć foremkę, podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć tatara. W ten sam sposób przygotować pozostałe 3 tatary. Skropić sosem balsamicznym, odstawić do lodówki do momentu podania.
  6. Nieprzywierającą patelnię (Ø 22 cm) natłuścić niewielką ilością oliwy i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryć czystą ściereczką kuchenną, aby naleśnik nie ostygł. W ten sam sposób usmażyć pozostałe 7 naleśników.
  7. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, wymieszać30 s/obr. 4. Sos pomidorowy przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 30 g oliwy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 150 g szpinaku, pozostałą 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu, gotować3 min/100°C/obr. 2.
  10. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 150 g szpinaku, przemieszać kopystką, gotować3 min/100°C/obr. 2, następnie rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Naczynie miksującego pozostawić bez pokrywy w obudowie na 5 min do ostudzenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  11. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 100 g sosu pomidorowego, 15 g rozdrobnionego parmezanu i ricottę, wymieszać1 min//obr. 2. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę pozostałego sosu pomidorowego. Naleśniki kolejno posypywać 1 łyżeczką rozdrobnionego parmezanu, smarować nadzieniem, zawijać w rulony, następnie układać na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki polać pozostałym sosem pomidorowym, posypać pozostałym rozdrobnionym parmezanem. Piec 20-30 min (180°C). Tatar z marchewki podawać jako przystawkę. Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym podawać jako danie główne.
Przewijanie do góry