Zupa z kiszonych ogórków
228.5 kcal /
956.2 kJKalorie
956.2 kJKalorie
10.1 gBiałko
22.1 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 100 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, korzenia pietruszki, selera), pokrojonych na kawałki
- 130 g fileta z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę (ok. 1 cm)
- 250 g ziemniaków pokrojonych na małe kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 800 g wody
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić4 s/obr. 4, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać warzywa, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać kurczaka, ziemniaki, koncentrat bulionu drobiowego, przyprawę uniwersalną, pieprz i wodę, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobnione ogórki i śmietanę, gotować10 min/100°C//obr. 1. Zupę z kiszonych ogórków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.