
Tepache
112.9 kcal /
472.5 kJKalorie
472.5 kJKalorie
0.4 gBiałko
29.8 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g ananasa, świeżego ze skórką, pokrojonego na kawałki tylko skórki z ananasa, dokładnie umytej, pokrojonej na kawałki
- 100 – 150 g cukru kokosowego
- 100 – 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1500 g wody
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 laska cynamonu
- kostki lodu do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksujacego postawić duży słój (3 l), odważyć do niego skórkę z ananasa, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, wymieszać30 s/obr. 7. Przelać do słoja z ananasem. Do słoja dodać ziele angielskie, goździki i cynamon. Za pomocą gumki recepturki przykryć słoik gazą lub papierowym ręcznikiem. Odstawić do sfermentowania na 4-5 dni. W tym czasie codziennie należy łyżką zdejmować pianę, powstającą na powierzchni i mieszać zawartość słoja. Sfermentowany napój przecedzić do dzbanka przez koszyczek, odstawić do lodówki do schłodzenia. Tepache podawać mocno schłodzone, z dodatkiem lodu.