Terriny brokułowe i zupa kukurydziana z kurczakiem
367 kcal /
1537 kJKalorie
1537 kJKalorie
19 gBiałko
10 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Terriny brokułowe: 500
- g wody
- 400 g różyczek brokułu
- masło do natłuszczenia
- 4 jajka
- 150 g śmietany 30% tłuszczu
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli morskiej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- Zupa kukurydziana z kurczakiem: 2
- ząbki czosnku
- 140 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 140 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 60 g masła, niesolonego pokrojonego na kawałki
- 285 – 320 g kukurydzy z puszki odsączonej z zalewy
- 350 – 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
- 900 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l)
- 1 zielona papryczka chili, świeża (np. jalapeño), bezgniazd nasiennych, pokrojona w cienkie paski
- 200 – 300 g śmietany
- 200 – 300 g kwaśnej śmietany, 10% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli morskiej
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki, słodkiej mielonej
- 2 łyżki kolendry, świeżej tylko liście, drobno pokrojonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i odważyć do niej różyczki brokułu, zamknąć przystawkę Varoma, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie natłuścić masłem 8 ceramicznych foremek (Ø maks. 7 cm, wys. 4,5 cm), odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane brokuły, jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wymieszać1 min/obr. 5. Powstałą masę przełożyć równomiernie do wcześniej przygotowanych foremek, następnie foremki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kukurydzę, dusić5 min/120°C/obr. , następnie rozdrobnić6 s/obr. 7.
- Dodać filety z piersi kurczaka, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, nałożyć przystawkę Varoma wraz z foremkami, gotować na parze27 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć zamkniętą przystawkę Varoma, odstawić na talerz, aby terriny nie ostygły.
- Do naczynia miksującego dodać papryczkę chili, śmietanę, sól, kmin rzymski i słodką paprykę, wymieszać10 s/obr. 4, następnie gotować5 min/90°C/obr. 1,5.
- Zupę kukurydzianą z kurczakiem udekorować liśćmi kolendry i podawać jako przystawkę, natomiast terriny brokułowe jako danie główne.
