Zupa z kopru włoskiego i sera
121 kcal /
508 kJKalorie
508 kJKalorie
3.5 gBiałko
11.1 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera edam pokrojonego na kawałki
- 500 g bulwy kopru włoskiego pokrojonego na kawałki
- 15 g masła
- 20 g mąki krupczatki
- 750 – 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- koperek, świeży posiekany, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć koper włoski, rozdrobnić10 s/obr. 6. Koper zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić5 min/120°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, gotować1 min/100°C/obr. 2.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, miód i ocet, gotować8 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobniony wcześniej ser, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5. Zupę z kopru włoskiego i sera podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną koperkiem.