Thermomix® Party- Przepis 6
282.4 kcal /
1181.6 kJKalorie
1181.6 kJKalorie
15.8 gBiałko
27.2 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 filet z piersi kurczaka podwójny (400-700g), bez skóry, pokrojony w kawałki (ok. 2 x 2 x 1 cm)
- 1 – 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 60 – 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor (ok. 180g), przekrojony na pół
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 120 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g różyczek brokułu
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g makaronu, suchego (kokardki, muszelki, orzo zacierki), o długim czasiegotowania (min. 12 min, patrz wskazówka)
- 200 g warzyw, mieszanych świeżych (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na kawałki
- 200 g warzyw, mieszanych świeżych (np. cukinii, marchewki, dyni), pokrojonych na wstążki (patrz wskazówka)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu 18% tłuszczu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 20 g oliwy, dodać 1-2 ząbki czosnku, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do miski, dodać kurczaka i przyprawę uniwersalną, wymieszać kopystką (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostały 1 ząbek czosnku, dodać pozostałe 20 g oliwy, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidor i paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać brokuły, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, sól, pieprz i makaron. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej zamarynowanego kurczaka, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego warzywa, gotować na parze20-25 min/Varoma//obr. 1(patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, kurczaka i warzywa przełożyć na półmisek, na którym danie będzie podawane. Zupę przelać do wazy.
- Do naczynia miksującego wlać 150 g zupy, dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Powstałym sosem polać kurczaka i warzywa. Zupę jarzynową i danie na Varomie podawać bezpośrednio po przygotowaniu.