Timbale cytrynowe z sosem malinowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
227.9 kcal /
953.6 kJ
Kalorie
11.4 gBiałko
39 gWęglowodany
3.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Timbale: 15
  • g żelatyny w proszku
  • 60 – 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 białka
  • 150 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 220 g mleka
  • 60 g cukru
  • 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • Sos malinowy: 200
  • g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 200 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 40 – 60 g cukru (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.Zdjąć motylek.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać mleko, cukier, sok i skórkę z cytryny, zmiksować30 s/obr. 6. Do kubka z rozpuszczoną żelatyną stopniowo wlać ok. ⅓ zawartości naczynia miksującego, cały czas mieszając łyżeczką, aby zahartować żelatynę.
  4. Do naczynia miksującego wlać zahartowaną żelatynę, wymieszać20 s/obr. 3.
  5. Założyć motylek. Dodać pianę z białek, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do 4 filiżanek, odstawić do lodówki na min. 2 godz. do stężenia. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć maliny i cukier, zmiksować30 s/obr. 8.
  7. Filiżanki ze stężałą masą zanurzyć na kilka sekund w miseczce z gorącą wodą, następnie delikatnie podważyć nożem i przełożyć na talerzyki. Polać polewą i udekorować malinami. Timbale cytrynowe z sosem malinowym podawać jako deser.
Przewijanie do góry