Tiramisu bez laktozy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
371.2 kcal /
1554 kJ
Kalorie
8.9 gBiałko
40 gWęglowodany
19.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Masa z tofu: 80
  • g oleju
  • 1 – 2 łyżki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 80 – 100 g syropu z agawy
  • 1 – 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 240 g miękkiego tofu odsączonego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka
  • Tiramisu: 150
  • g kawy, zaparzonej schłodzonej
  • 30 g syropu z agawy
  • 10 g likieru migdałowego, np. amaretto
  • 21 biszkoptów lady fingers
  • kakao naturalne, niesłodzone do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy i sok z cytryny, podgrzewać2 min/65°C/obr. 2.
  2. Dodać tofu, wymieszać1 min/obr. 3. Oddzielić żółtka od białek, białka odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać żółtka, wymieszać1 min 30 s/obr. 4lub do uzyskania kremowej konsystencji. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek ostrożnie przełożyć do odłożonej masy, wymieszać delikatnie kopystką.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kawę, syrop z agawy i likier migdałowy, dokładnie wymieszać. Krótko namoczyć biszkopty w schłodzonej kawie z likierem, aby nasiąkły płynem, ale się nie rozpadły.
  6. Ułożyć ⅓ nasączonych biszkoptów na dnie prostokątnej formy (ok. 21 x 13 x 6 cm). Następnie posypać kakao i wyłożyć ⅓ masy z tofu. Czynności powtórzyć dla pozostałych dwóch warstw. Tiramisu przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
  7. Tiramisu oprószyć kakao, podawać jako deser.
Przewijanie do góry