Tiramisu truskawkowe
338.7 kcal /
1417 kJKalorie
1417 kJKalorie
7.5 gBiałko
30.8 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g truskawek, świeżych
- 200 g biszkoptów lady fingers
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 50 g cukru
- 200 g jogurtugreckiego schłodzonego
- 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (patrz wariant)
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 łyżki orzechów pistacjowych, niesolonychgrubo posiekanych, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej 250 g truskawek. Odważone truskawki pokroić w 2-3 mm plastry, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mascarpone i jogurt, dodać 30 g cukru, wymieszać20 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia z bitą śmietaną, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g truskawek, dodać pozostałe 20 g cukru, likier pomarańczowy i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10, odstawić.
- Na dnie prostokątnej formy (18 x 28 cm) ułożyć ½ odważonych biszkoptów. Polać ½ sosu truskawkowego, następnie nałożyć ½ kremu mascarpone i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ułożyć warstwę z ½ plastrów truskawek. Czynności powtórzyć dla pozostałych składników. Wierzch posypać pistacjami. Odstawić do lodówki na min. 3 godz. Tiramisu truskawkowe podawać jako deser.