Topinambur po prowansalsku
177 kcal /
740.4 kJKalorie
740.4 kJKalorie
3.5 gBiałko
28.5 gWęglowodany
6.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 600 g topinamburu obranego, pokrojonego w 5 cm słupki
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 35 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka białejgorczycy ziaren
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżka whisky (opcjonalnie)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującgo wlać 600 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek i umieścić w nim topinambur, gotować10 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, koncentrat pomidorowy, ½ łyżeczki soli, pieprz, gorczycę i zioła prowansalskie, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać whisky, oliwki, pieprz cayenne i 200 g wody, ponownie włożyć koszyczek z topinamburem, gotować7 min/100°C/obr. 2. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zawartość koszyczka przełożyć do naczynia miksującego, wymieszać10 s//obr. 0.5. Topinambur po prowansalsku podawać bezpośrednio po przygotowaniu.