Zupa z krewetkami i makaronem (dla dzieci)
130 kcal /
545.5 kJKalorie
545.5 kJKalorie
4.8 gBiałko
10.8 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 30 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
- 1 szczypta natki pietruszki, suszonej (opcjonalnie)
- 250 g wody
- 20 g makaronu, suchego, typu nitki o krótkim czasiegotowania (3-4 min)
- 6 krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 6 krewetek, mrożonych, obranych oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę i czosnek, dodać przecier pomidorowy, zmiksować5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i kmin rzymski, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać natkę pietruszki i wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać makaron i krewetki, gotować4 min/100°C/obr. 1.
- Zupę z krewetkami i makaronem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.