Tort bezowy z kremem z kawą zbożową
478.2 kcal /
2000.6 kJKalorie
2000.6 kJKalorie
6.2 gBiałko
47.6 gWęglowodany
30.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Baza do kremu z kawą zbożową: 80 – 100
- g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżki kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna
- Blaty bezowe: 6
- białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Krem z kawą zbożową i dekoracja: 500
- g mieszanych owoców, świeżych (np. borówki, truskawki, maliny)
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (ok. 8g)
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę i kawę zbożową, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/50°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 12 godz. (lub na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać5 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać15 min/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 140°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim 2 okręgi (Ø ok. 22 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując na narysowanym szablonie 2 okręgi (grubość 4-5 cm). Blachę umieścić na drugim od dołu poziomie piekarnika i od razu obniżyć temp. do 110 °C. Piec 2 godz. (110°C, termoobieg). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Upieczoną bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia (min. 5 godz.).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzoną bazę do kremu z białej czekolady, dodać mascarpone i fix do bitej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.
- Na paterze ułożyć 1 ostudzony blat bezowy, nałożyć na niego połowę kremu z kawą zbożową i połowę odważonych owoców. Przykryć drugim blatem bezowym, nałożyć pozostałą część kremu. Wierzch udekorować pozostałymi owocami. Tort bezowy z kremem z kawą zbożową podawać jako deser.