Tort bezowy z kremem z kawą zbożową

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
478.2 kcal /
2000.6 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
47.6 gWęglowodany
30.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Baza do kremu z kawą zbożową: 80 – 100
  • g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżki kawy zbożowej, rozpuszczalnej Inka® Klasyczna
  • Blaty bezowe: 6
  • białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Krem z kawą zbożową i dekoracja: 500
  • g mieszanych owoców, świeżych (np. borówki, truskawki, maliny)
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (ok. 8g)
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę i kawę zbożową, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, podgrzewać5 min/50°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 12 godz. (lub na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać5 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać15 min/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 140°C, termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim 2 okręgi (Ø ok. 22 cm), odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując na narysowanym szablonie 2 okręgi (grubość 4-5 cm). Blachę umieścić na drugim od dołu poziomie piekarnika i od razu obniżyć temp. do 110 °C. Piec 2 godz. (110°C, termoobieg). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Upieczoną bezę pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia (min. 5 godz.).
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce, odstawić.
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzoną bazę do kremu z białej czekolady, dodać mascarpone i fix do bitej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.
  6. Na paterze ułożyć 1 ostudzony blat bezowy, nałożyć na niego połowę kremu z kawą zbożową i połowę odważonych owoców. Przykryć drugim blatem bezowym, nałożyć pozostałą część kremu. Wierzch udekorować pozostałymi owocami. Tort bezowy z kremem z kawą zbożową podawać jako deser.
Przewijanie do góry