Tort czekoladowy z wiśniami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
523.1 kcal /
2188.8 kJ
Kalorie
7.1 gBiałko
45.1 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto czekoladowe: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczyptę soli
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Wiśnie: 100
  • g wody
  • 450 g wiśni, świeżych bez pestek
  • 450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 50 g cukru
  • 100 g wódki (opcjonalnie)
  • 100 g wiśniówki
  • Krem śmietanowy i przełożenie: 50
  • g wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 750 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • wiśnie, świeże bez pestek, do dekoracji
  • wiśnie kandyzowane do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, roztopić5 min/50°C/obr. 2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić. Masę czekoladową przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia i sól, wymieszać, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  5. Dodać masę czekoladową i wymieszane suche składniki, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 45 min (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.). W tym czasie przygotować wiśnie. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać wiśnie i cukier, gotować7 min/100°C//obr. . Ugotowane wiśnie odcedzić przez koszyczek postawiony na misce, płyn zachować. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z przecedzonym płynem, dodać alkohol, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  8. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka), bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  9. Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę bitej śmietany, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę bitej śmietany i ponownie wymieszać.
  10. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 3.
  11. Ostudzone ciasto czekoladowe przekroić poziomo na 2 równe blaty. Pierwszy (dolny) blat ciasta nasączyć połową mieszanki płynu z gotowania wiśni i alkoholu. Nałożyć ½ kremu śmietanowego i równomiernie rozprowadzić. Na warstwie kremu ułożyć odsączone wiśnie. Przykryć drugim blatem ciasta i nasączyć go pozostałą mieszanką płynu. Pozostałym kremem śmietanowym posmarować boki i wierzch tortu. Udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Tort czekoladowy z wiśniami podawać jako deser.
Przewijanie do góry