Tort kawowy
421 kcal /
1766 kJKalorie
1766 kJKalorie
4.4 gBiałko
39.7 gWęglowodany
27.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopty kawowe: 220
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 220 g brązowego cukru
- 4 jajka
- 50 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 40 g masy kajmakowej miękkiego
- 220 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem kawowy: 150
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 60 g cukru pudru
- 20 g mleka
- 30 g espresso, zaparzonego ostudzonego, plus dodatkowa ilość do nasączenia biszkoptów
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować 3 tortownice (Ø 18 cm). Spody wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, ubijać3 min/obr. 4.
- Założyć motylek.Dodać jajka, ubijać4 min/obr. 4
- Dodać espresso, kajmak, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać5 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
- Powstałą masę podzielić równo między 3 przygotowane wcześniej tortownice (ok. 290 g ciasta do każdej foremki). Tortownice ustawić na blasze piekarnika, piec 18-20 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10 min, następnie ciasta wyjąć z tortownic, wyłożyć na kratkę, pozostawić do ostudzenia na ok. 50 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder, mleko i espresso, ubijać3 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na talerzu ułożyć 1. spód, nasączyć espresso, posmarować ⅓ kremu kawowego. Ułożyć 2. spód, nasączyć espresso, posmarować ⅓ kremu kawowego. Na wierzchu ułożyć 3. spód, nasączyć espresso, posmarować ⅓ kremu kawowego.
- Tort kawowy podawać oprószony kakao.
