Tort orzechowo-makowy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
778.6 kcal /
3259.6 kJ
Kalorie
13.1 gBiałko
46.6 gWęglowodany
61.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Blaty orzechowo-makowe: 200
  • g rodzynek
  • 170 g wódki
  • 8 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 200 g orzechów laskowych, łuskanych, ze skórką
  • 200 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 200 g migdałów, ze skórką
  • 200 g maku
  • 150 g mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g miodu
  • 20 g bułki tartej
  • Krem: 150
  • g cukru pudru
  • 600 g masła bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • orzechy włoskie, łuskane, połówki (ok. 50g), do dekoracji
  • gorzka czekolada, o zawartości min. 50% kakao (ok. 20g), tarta, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki i wódkę, odstawić na 1 godz. Po tym czasie rodzynki odsączyć, odstawić, wódkę z namaczania zachować.
  2. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  3. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać3-6 min/obr. 3lub do uzyskania konsystencji sztywnej piany.Zdjąć motylek.Ubitą pianę przełożyć do dużej miski, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy laskowe, orzechy włoskie i migdały, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wsypać mak, zmielić20 s/obr. 10. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać żółtka, mleko, cukier puder i miód, podgrzewać10 min/90°C/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 22-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego dodać namoczone rodzynki, rozdrobnione orzechy i bułkę tartą, wymieszać10 s/obr. 4. Masę przekładać partiami do miski z pianą z białek, delikatnie wymieszać kopystką, następnie przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać.
  8. Piec 50-60 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Upieczone ciasto orzechowo-makowe ostrożnie wyjąć z formy, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia na ok. 2 godz., następnie przekroić wzdłuż na 3 równe blaty, odstawić.
  9. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło, ubijać3 min/obr. 3.
  10. Dodać 20 g wódki z namaczania rodzynek i kakao, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  11. Pierwszy blat ciasta orzechowo-makowego położyć na talerzu, zaczynając od środka blatu delikatnie nasączyć go ⅓ wódki pozostałej z namaczania rodzynek. Nałożyć ¼ kremu i rozsmarować. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować orzechami włoskimi i czekoladą. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. i podawać po schłodzeniu.
Przewijanie do góry