Tort porowy
478.5 kcal /
2001.9 kJKalorie
2001.9 kJKalorie
17.3 gBiałko
29.3 gWęglowodany
32.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g mąki pszennej plus dodatkowa porcja
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g twarogu pokrojonego na kawałki
- 50 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 200
- g sera żółtego, np.gouda, pokrojonego na kawałki
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 350 – 400 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 4 jajka
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty soli
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, twaróg, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia i sól, wyrobić Ciasto /2 min.
- Blat oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto. Ciastem wyłożyć spód i boki formy do tarty lub tortownicy (Ø 26 cm) do ok. ¾ wysokości, wierzch przykryć papierem do pieczenia i obciążyć obciażnikami do ciasta lub nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Spód piec 15 min w temp. 200°C. Spód wyjąć, usunąć obciążenie z nasion i papier do pieczenia, temperaturę piekarnika zredukować do 190°C.Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić12 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do naczynia z rozdrobnionym serem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego por, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Plastry pora równomiernie rozłożyć na cieście. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć rozdrobniony ser i boczek, dodać śmietanę, jajka, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć na podpieczony spód, równomiernie rozprowadzić. Piec 40-45 min (190°C). Tort porowy podawać na gorąco lub po ostudzeniu.