Tort Sachera
347.8 kcal /
1455.3 kJKalorie
1455.3 kJKalorie
4.8 gBiałko
38 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: 130
- g cukru
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przełożenie: 280 – 300
- g dżemu morelowego,gładkiego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- Czekoladowa polewa: 130
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać4 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić5 min/50°C/obr. 1.
- Dodać żółtka, przygotowany cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać10 s/obr. 3.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 3. Masę przełożyć do miski z białkami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, powierzchnię biszkoptu wyrównać kopystką.
- Piec 30-35 min (180°C) lub momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić poziomo na 2 równe blaty. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć dżem, podgrzewać2 min/90°C/obr. 1. Na pierwszym biszkoptowym blacie rozsmarować ⅔ podgrzanego dżemu morelowego. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, posmarować pozostałym podgrzanym dżemem morelowym, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić6 min/50°C/obr. 1. Tort równomiernie pokryć polewą czekoladową. Odstawić do lodówki na 30 min, aby polewa zastygła. Tort Sachera podawać jako deser (patrz wskazówka).