Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
528.2 kcal /
2210 kJ
Kalorie
9.7 gBiałko
44.1 gWęglowodany
35.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt szpinakowy: 150
  • g liści szpinaku baby, świeżych
  • 8 jajko
  • 30 g oleju
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • Żelka truskawkowa: 350
  • g truskawek, świeżych
  • 350 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 30 g cukru
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g żelatyny w proszku
  • Krem limonkowy: 250
  • g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 220 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
  • 70 – 80 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego (z 2 szt.)
  • 10 – 15 liści mięty, świeżych
  • Krem śmietankowy i przełożenie: 200
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • ½
  • łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
  • 180 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Dekoracja: 250
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 200 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru
  • ½
  • łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżeczkę cukru wanilinowego
  • 20 – 30 g herbatników
  • borówki amerykańskie do dekoracji
  • czekoladowe jajka, nadziewane do dekoracji
  • mięta, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szpinak, dodać jajko i olej, zmiksować30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić pozostałe 7 jajek, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  4. Dodać wokół motylka masę szpinakową, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 55 min (170°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.), następnie wyjąć z formy. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę truskawkową przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2.
  9. Dodać rozdrobnioną czekoladę, skórkę z limonki, sok z limonki i miętę, wymieszać30 s/obr. 3, następnie zmiksować30 s/obr. 9. Masę przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia w temp. pokojowej (30-45 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  10. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.
  11. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę i sok z cytryny, odstawić.
  12. Z biszkoptu ściąć ok. 5 mm górnej warstwy, przełożyć do innego naczynia i odstawić do dekoracji. Biszkopt przekroić poziomo na 3 równe blaty. Na paterze lub podstawce do tortów ułożyć pierwszy (dolny) blat biszkoptowy. Nałożyć rant cukierniczy (opcjonalnie, patrz wskazówka). Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Nałożyć ok. 3 łyżki kremu śmietankowego i rozprowadzić, tworząc cienką warstwę. Ostrożnie usunąć folię spożywczą z żelki i ułożyć ją na środku blatu biszkoptowego. Nałożyć pozostały krem śmietankowy, wypełniając pusty margines dookoła żelki i pokrywając całą jej powierzchnię. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć połową pozostałej wody z sokiem z cytryny. Nałożyć cały krem limonkowy i równomiernie rozprowadzić. Przykryć trzecim blatem i nasączyć go pozostałą wodą z sokiem z cytryny. Tort odstawić do lodówki na min. 3 godz. (lub na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  13. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Kremem dokładnie pokryć wierzch i boki tortu, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  14. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć odłożony, podzielony na kawałki wierzch biszkoptu szpinakowego, rozdrobnić1 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  15. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Tort udekorować rozdrobnionym biszkoptem szpinakowym, rozdrobnionymi herbatnikami, borówkami, czekoladowymi jajkami, świeżą miętą lub innymi dekoracjami wg własnego pomysłu. Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową podawać jako deser.
Przewijanie do góry