Tort tiramisu bez pieczenia

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
545.9 kcal /
2284.1 kJ
Kalorie
10.3 gBiałko
36 gWęglowodany
41.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód z ciastek amaretti: 250
  • g ciastek amaretti (patrz wariant)
  • 100 g migdałów, ze skórką
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • Krem tiramisu i wykończenie: 40
  • g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
  • 70 g cukru
  • 150 g espresso, zaparzonego ostudzonego
  • 3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 g wody
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 200 – 220 g biszkoptów lady fingers (patrz wskazówka)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć amaretti, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić6 s/obr. 8. Przesypać do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione amaretti, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić4 min/70°C/obr. 2. W tym czasie dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać rozdrobnione amaretti i migdały, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i dłońmi rozprowadzić całej powierzchni, starannie dociskając do dna. Odstawić do lodówki na ok. 30 min. W tym czasie przygotować krem tiramisu.
  5. Do naczynia miksującego wlać espresso i 10 g likieru, dodać 20 g cukru i 1 łyżkę kakao, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do głębokiego talerza, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę, dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  7. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać pozostałe 50 g cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i sól, ubijać10 min/70°C/obr. 3.5. W tym czasie kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego dodać rozpuszczoną żelatynę, mascarpone i likier, wymieszać1 min/obr. 2.5.Zdjąć motylek. Krem przełożyć do innego naczynia. Na przygotowany spód ciasta nałożyć 8 łyżek kremu tiramisu i rozprowadzić po całej powierzchni, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej biszkopty. Przekroić każdy biszkopt na pół. Połówki biszkoptów ułożyć pionowo przy wewnętrznej ścianie tortownicy, przeciętą stroną do dołu i stroną posypaną cukrem na zewnątrz. Pozostałe biszkopty przekroić ponownie na pół (tak, by otrzymać ćwiartki), zanurzać je krótko w przygotowanej mieszance z espresso i ułożyć obok siebie na warstwie kremu w tortownicy, odstawić.
  10. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  11. Dodać pozostały krem tiramisu, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę wyłożyć na namoczone w mieszance espresso biszkopty, wypełniając środek ciasta. Odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). Bezpośrednio przed podaniem tort posypać pozostałymi 2 łyżkami kakao za pomocą sitka. Tort tiramisu (bez pieczenia) podawać jako deser.
Przewijanie do góry