Tort waniliowo-migdałowy
394 kcal /
1648 kJKalorie
1648 kJKalorie
10 gBiałko
36 gWęglowodany
23 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasta migdałowe: masło ilość do natłuszczenia
- 260 g migdałów, w słupkach
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 250 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Masa waniliowa: 3
- białka
- 140 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować 2 tortownice (Ø 20 cm). Spody wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi natłuścić masłem, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 40 g migdałów. Przesypać je na blachę do pieczenia, piec 5 min (180°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Uprażone słupki migdałów przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 220 g migdałów, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyćmotylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtka i cukier, podgrzewać10 min/37°C/obr. 3.5.
- Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać5 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
- Powstałą masę podzielić równo między 2 przygotowane wcześniej tortownice (ok. 360 g ciasta do każdej foremki). Tortownice ustawić na blasze piekarnika, piec 25-27 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić 5 min, następnie ciasta wyjąć z tortownic, wyłożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na ok. 50 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier puder i sól, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2.
- Założyć motylek,ubijać bez założonej miarki5 min/obr. 3.5.
- Dodać ekstrakt z wanilii i masło, ubijać30 s/obr. 3.5. Masę waniliową przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 30 min.
- Na talerzu ułożyć jeden spód, posmarować ½ masy waniliowej, ułożyć drugi spód, posmarować pozostałą częścią masy. Posypać prażonymi słupkami migdałów. Tort odstawić do lodówki na 1 godz.
- Tort waniliowo-migdałowy podawać pokrojony na kawałki.