Torta caprese – migdałowe ciasto czekoladowe
589 kcal /
2465.9 kJKalorie
2465.9 kJKalorie
9.9 gBiałko
39.6 gWęglowodany
44.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 250
- ggorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 250 g migdałów, blanszowanych
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia, bezglutenowego (patrz wskazówka)
- 1 łyżka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
- Polewa: 100
- ggorzkiej czekolady min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z czekoladą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao i likier, wymieszać20 s/obr. 7.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę i migdały, wymieszać30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 6. Masę przelać do tortownicy (Ø 24 cm). Piec 1 godz. (180°C) lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostygnięcia na 30 min. Po tym czasie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, podgrzać2 min/50°C/obr. 3. Polewą polać ciasto, odstawić do zastygnięcia. Torta caprese podawać jako deser.