Tost z jogurtem tahini i grzybami miso

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
321.1 kcal /
1343.5 kJ
Kalorie
13.9 gBiałko
32 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Jogurt tahini: 170 – 200
  • g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
  • 170 – 200 g jogurtu naturalnego
  • 40 g pasty tahini
  • ½
  • łyżeczki soli
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • Grzyby miso: 30
  • g wody
  • 400 ggrzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
  • 400 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki mirinu
  • 2 łyżeczki sherry, wytrawnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego na zakwasie (ok. 140g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć tofu, jogurt i tahini, dodać sól, pieprz, czosnek, miód i ocet, wymieszać20 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, uruchomić Podgrzewanie /60°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego grzyby, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło i 200 g podgotowanych na parze grzybów, uruchomić Wysokie Temp. .
  4. Dodać pozostałe podgotowane na parze grzyby, mirin, sos sojowy i indonezyjski słodki sos sojowy (Kecap Manis), uruchomić Wysokie Temp. .
  5. Dodać miso i pieprz, podgrzewać2 min/50°C//obr. 1. W tym czasie pieczywo opiec w tosterze lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na chlebie rozsmarować jogurt tahini i równomiernie rozłożyć grzyby miso. Tost z jogurtem tahini i grzybami miso podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry