
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
321.1 kcal /
1343.5 kJKalorie
1343.5 kJKalorie
13.9 gBiałko
32 gWęglowodany
16.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Jogurt tahini: 170 – 200
- g miękkiego tofu pokrojonego na kawałki
- 170 – 200 g jogurtu naturalnego
- 40 g pasty tahini
- ½
- łyżeczki soli
- ⅛
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- Grzyby miso: 30
- g wody
- 400 ggrzybów shiitake, świeżych pokrojonych w 5 mm plastry
- 400 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
- 30 g masła
- 2 łyżeczki mirinu
- 2 łyżeczki sherry, wytrawnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (Kecap Manis) (patrz wskazówka)
- 1 łyżka pasty miso
- 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego na zakwasie (ok. 140g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć tofu, jogurt i tahini, dodać sól, pieprz, czosnek, miód i ocet, wymieszać20 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, uruchomić Podgrzewanie /60°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego grzyby, gotować na parze3 min/Varoma/obr. . Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i 200 g podgotowanych na parze grzybów, uruchomić Wysokie Temp. .
- Dodać pozostałe podgotowane na parze grzyby, mirin, sos sojowy i indonezyjski słodki sos sojowy (Kecap Manis), uruchomić Wysokie Temp. .
- Dodać miso i pieprz, podgrzewać2 min/50°C//obr. 1. W tym czasie pieczywo opiec w tosterze lub na suchej, rozgrzanej patelni. Na chlebie rozsmarować jogurt tahini i równomiernie rozłożyć grzyby miso. Tost z jogurtem tahini i grzybami miso podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).