Trendy Lunch (quinoa trio, cukinia, pomidory) z pulpetami z indyka i surówką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
521 kcal /
2181.3 kJ
Kalorie
43.4 gBiałko
37.2 gWęglowodany
22.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Surówka: 250
  • g białej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 100 – 120 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Trendy Lunch (quinoa trio, cukinia, pomidory) z pulpetami z indyka: 80
  • g ziaren sezamu, białego
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g koperku, świeżego tylko liście
  • 300 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 300 g mięsa z indyka, bez skóry i kości np. z uda, bez białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 jajko rozm. M
  • 20 – 25 g otrębów owsianych Melvit
  • (opcjonalnie)
  • 30 g sosu sojowego
  • 1200 – 1300 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mieszanki Trendy Lunch Melvit (quinoa trio, cukinia, pomidory)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę i ogórek, dodać olej, sok z cytryny, pieprz i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Surówkę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej sezam.
  3. Na suchej patelni uprażyć odważony sezam, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać mięso z indyka, jajko, otręby i sos sojowy, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, zwilżonymi wodą dłońmi uformować pulpety (Ø 3 cm), obtoczyć je w uprażonym sezamie, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego mieszankę Trendy Lunch. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma z pulpetami, gotować na parze25-27 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
  7. Trendy Lunch (quinoa trio, cukinia, pomidory) podawać na ciepło z dodatkiem ugotowanych na parze pulpetów i surówki.
Przewijanie do góry