Trifle z ricottą i owocami jagodowymi
274.4 kcal /
1147.9 kJKalorie
1147.9 kJKalorie
9.4 gBiałko
40.3 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, borówek, porzeczek
- 90 – 120 g cukru
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość otartej, do dekoracji
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 400 g mleka
- 80 g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej owoce jagodowe, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 60-90 g cukru, dodać skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ricottę i jogurt, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać kaszę, pozostałe 30 g cukru i ekstrakt z wanilii, gotować29-31 min/98°C//obr. 2.5. Przełożyć równomiernie do szklanek, dodać odważone owoce i po 2 łyżki masy z ricotty. Trifle z ricottą i owocami jagodowymi podawać udekorowane skórką z cytryny bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.
