Trufle czekoladowe z sezamem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
115.4 kcal /
483.3 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
10 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 220 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju sezamowego
  • 30 g masła klarowanego
  • 170 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g miodu, płynnego
  • 80 g ziaren sezamu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i mleczną czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej sezamowy i masło, roztopić2 min/50°C/obr. 2.
  3. Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny i miód, zmiksować30 s/obr. 5. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 1-2 godz. Masa powinna stężeć, a jednocześnie być plastyczna, aby formować z niej trufle.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sezam. Odważony sezam uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia.
  5. Schłodzoną masę na trufle nabierać łyżką, a następnie w dłoniach formować kulki (Ø 2,5 cm). Gotowe trufle obtoczyć w uprażonym wcześniej sezamie. Przed podaniem odstawić do lodówki na min. 1 godz.
  6. Trufle czekoladowe z sezamem podawać jako deser.
Przewijanie do góry