Trufle kakaowe z pulpą migdałową

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
89.3 kcal /
373.7 kJ
Kalorie
2.1 gBiałko
11.4 gWęglowodany
4.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 170 – 190 g pulpy migdałowej pozostałej po produkcji napoju migdałowego, dokładnie odciśniętej, podzielonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 240 g daktyli, suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pulpę migdałową i daktyle, dodać kakao, sól i ekstrakt z wanilii, zmiksować15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia. Nabierając masę łyżką, uformować w dłoniach 20 kulek wielkości orzecha włoskiego (Ø ok. 3 cm). Odstawić do lodówki na 20 min do stężenia. Trufle kakaowe z pulpą migdałową podawać jako deser lub słodką przekąskę.
Przewijanie do góry